Ilustracja tła dla efektu przewijania paralaksy

Sprzedaż nieruchomości w Hiszpanii przez nierezydenta

Jeśli sprzedajesz nieruchomość jako nierezydent, kupujący zazwyczaj potrąca 3% ceny sprzedaży na poczet Twojego podatku. Możesz też mieć do zapłaty podatek od zysku i odrębny podatek gminny.

Sprzedaż nieruchomości w Hiszpanii przez nierezydenta

Podatek od zysku ze sprzedaży

Hiszpania co do zasady opodatkowuje zysk ze sprzedaży uzyskany przez nierezydenta stawką 19%. Wykazujesz go na formularzu 210. Zachowaj akt zakupu i rachunki, aby doradca podatkowy mógł ustalić, które koszty uwzględnić przy obliczaniu zysku.

Jeżeli nieruchomość była Twoim głównym miejscem zamieszkania w Hiszpanii, a środki ze sprzedaży zostały ponownie zainwestowane, zapytaj doradcę, czy spełniasz warunki administracji podatkowej dotyczące ulgi przy reinwestycji.

Co dzieje się z potrąconymi 3%?

Kupujący zazwyczaj zatrzymuje 3% uzgodnionej ceny przy finalizacji i przekazuje je hiszpańskiemu urzędowi skarbowemu na formularzu 211. Ma na to miesiąc od przeniesienia własności i powinien przekazać Ci kopię formularza. Poproś o nią już podczas ustalania sposobu finalizacji transakcji.

Potrącona kwota jest zaliczana na poczet hiszpańskiego podatku od zysku ze sprzedaży. Jeżeli przewyższa należny podatek, możesz wystąpić o zwrot różnicy.

Gminny podatek od wzrostu wartości gruntu

Gmina może naliczyć plusvalía od wzrostu wartości gruntów miejskich. Zapytaj prawnika, jak gmina obliczy podatek i kto odpowiada za deklarację oraz zapłatę. Jeśli sprzedającym jest osoba fizyczna będąca nierezydentem i podatek ma zastosowanie, kupujący staje się podatnikiem zastępczym na podstawie art. 106.2. Kupując od nierezydenta, porusz tę kwestię oraz potrącenie 3% odpowiednio wcześnie, aby prawnik mógł uwzględnić obie sprawy przy finalizacji.

Możesz samodzielnie zorganizować sprzedaż, w tym przekazywanie dokumentów między kupującym a swoimi doradcami. Jeśli wolisz wsparcie przy koordynacji, TND dopilnuje, jakie dokumenty są potrzebne do finalizacji, aby prawnik lub doradca podatkowy otrzymał właściwą dokumentację.

Zdjęcie okładkowe – Gabriel Fdez., CC BY 2.0, wykadrowane.

Pytania o zakup?

Nasi prawnicy przeanalizują Twoją sytuację i nieruchomość, którą masz na oku.

Informacje ogólne na dzień 7 listopada 2026, nie stanowią porady prawnej ani podatkowej. Stawki i przepisy się zmieniają; przed zakupem potwierdź kwoty z prawnikiem.